Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2010 15:34 - Рушители на съвременна България - 3
Автор: lz2gm Категория: Регионални   
Прочетен: 3054 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2010 15:53


"ЖЪЛТИ" РУШИТЕЛИ"
(Фейлетони, памфлети, хумор и сатира)
image

Повече от десет години - лъжедемокрация

   От Идването на "демокрацията" в България изминаха 12 години. не е много, но много неща станаха. Хайде да не говорим за безработицата. Всички знаят, че над 700 хиляди са без работа, с тахните семейства стават над 2 милиона. Други 700 хиляди отидоха да търсят препитание извън отечеството, а това са предимно млади хора.  Милион и 400 хиляди пенсионери са с пенсия от 50 до 176 лв., като над половината от тях получават под 100лв. А тези чиято пенсия е изчислена над 176лв, не я получават, защото има таван. а Таван за депутатски заплати няма, защото те скчиха до 1000лв, а някои гонят 2000лв.
   Профсъюзите многократно призовават управляващите да разберат, че за преживяване на един гражданинса необходими минимум 230лв. на месец, а какво да кажем за тези, които имат ученици, студенти или боледуват.... Напоследък и цените на лекарствата тръгнаха упорито нагоре. Да неговорим за тока, парното и т.н. А ликвидирането на кооперативните стопанства в селата и настъпилият хаус в земеделието, здравеопазването, в просветата?
   На народа му писна от управляващи иванкостовци, които го докараха до просешка тояга. Те го принудиха с политиката си на парламентарните избори през юни м.г.н да даде гласа си за НДСВ, защото Симеон Сакскубурготски обеща да спре лапането на власниците и да оправи дережето на обществото за 800 дни. Но не мина и месец и каква стана тя? Депутатите на Симеон си вдигнаха заплатите за една седмица престой в парламента, че и добавки си сложиха към тях. Намалиха глобите за оцъствие от парламентарно заседание. Ще пътуват безплатно навсякъде, ще почиват евтино, че и командировки ще им плащат! 
   Уверяват ни, че хлябът трябвало да стане по един лев, а токът и парното да скочат драстично. Не е ли това именно лъжедемокрация? Не излъгаха ли, че ще оправят хала на марода? Не обещаха ли, че ще са различни от сините си предшественици?
   Иванкостовци посегнаха и на историята. За да заличат социалистическото минало, разрушиха много символи: паметника на Ленин, мавзолея на Георги Димитров, бюстове на герои от антифашиската съпротива. Други бяха поругани - изцапани, замърсени, като паметника на Съветската армия, Братската могила и десетки други из страната. Или вижте и запитайте къде са буквите на монументалния паметник в градинката пред НДК, тази историческа цснност, говореща за патриотичното минало на българския народ.
   Не трябва да се посяга на историята. Тя е памет на народа. Благодарение на Египетските пирамиди днес човечеството чете и изучава миналото от хилядолетия назад. Само умствено изостанали режими като този на талибаните, разрушиха безценни паметници на Буда в Авганистан. София, б. "Мисъл"
бр. 378, 2001 г.
   image ==============================ст.87===================================== Върнете петолъчката!

   Боже, биже, докъде я докара тази демокрация с пазарна икономика! На народа му писна от мизерия и управляващи. Костовци ни докараха до просешка тояга. На последните избори народът даде гласа си за Симеон Сакскъборготски, който обеща за 800 дни да оправи дережето в България.
   Но каква стана тя? Не мина и половината от 800 те дни и депътатите си вдигнаха заплатите. Намалиха глобите за оцъствие от пленарнит заседания в Народното събрание, патуват безплатно, почиват евтино, командировките им се плащат, за да посещават електората си. А животътна обикновения българин от 1989 г. насам стана непоносим, защото цените се увеличиха хиляди пъти....
   За да заличат социалистическото минало, спомена за несравнимо по-добър живот, седесарите атакуваха паметниците на Ленин, Сталин, Мавзолея на Георги Димитров. Но историята може ли да се руши? Благодарение на Египетските пирамиди днес се изучава историята на човечеството преди хилядолетия.    И сега се строят паметници - макар и много по-малко. В центъра на столицата се появи скулптура на девойката София. Вгледайте се в нея. Погледът и е вперен на изток - към Русия, с двете си ръце сочи бившия партиен дом, сякаш се провиква: "Върнете петолъчката!" 
   Петолъчката, символ на социализм, беше свалена от желюжелювци. Като я свалиха, те си въобразиха, че са победили. Да повторим: история не се събаря, не се забравя.
    И запомнете от мен: Социализъм пак ще има, както е имало и други общественистроеве.... Не се гаси туй що не гасне! В. "Жерава", бр. 16
30 август 2003 г.

  image =======================================================================
  Седесарската зестра на Кобурка

   Наречен е Симеон - на името на български цар, чийто баща е княз Борис Първи Покръстителя. На единия във вените е текла българска кръв, кръвта на аспаруховите бъгари, а на този на когото е дадено името Симеон Втори във вените циркулира германо - австрийска кръв с италиански примеси.
   Но едва ли само от ктъвта зависи объркаността на г-н Сакскубурготски.... Той не познава българина, нравите и обичаите български. Живял е в чужбина повече от 50 години, решава да се върне и да участва в политическия живот. Регистрира партия, носеща името му. Що за самовлюбеност, що за автокулт, що за морал.?
   И ето, че медиите особено телевизията и радиото - денонощно спрягат името му и наблягат на лъжетитлата му "Негово величество". Това се превърна в хит. Хитът се върти непрекъснато - с повод и без повод. така керванът на Симиеон Втори и се натовари с пополярност, а и с електорат на СДС. Над един милион и 400 хиляди души от електората на СДС преминаха към царското движение. С тази именно седесарска зестра Симеон Сакскуборготски се настани в България след провала на костовци, на които царедворците.... дадоха висока оценка. Рекоха, че костовци били най-доброто управление в България след 10 ноември 1989 г.
   Когато му дойде времето, ще се реставрира и монархията. За целта се подготвя почвата лично от министър-прецедателя на все още Република България.
   Той системно дава интервята за чуждестранния печат. В руското списание "Итоги" пряко подтвърди намерението си да реставрира монархията в България.
   Във времето, та времето, драги читчтеля.... СДС скандираше "Времето е наше!" Симеон Втори подпомага своето време да дойде и да седне на трона. Лошо е, че всяко време идва и си отива. Апонякога не достига даже и за най-самоуверените.
В."Жерава", бр. 15,15.8. 2001г.

image
======================================================================= И ето, че му дойде времето

Наречен е Симеон на името на български цар, чийто баща е княз Борис Първи. Каква съдба!.... И в наше време отново бащата -цар да се казва Борис, а синът Симеон.
   Бившия цар Симеон Втори е объркана личност, която не познава българина, нравите и обичаите му. Живял е извън България повече от50 години. А след като надхвърля 60-те, решава дз се завърне в "родината си", за да участва в политическия живот, като сформира партия, носеща името му и не-съществуващата му титла. Що за самовлябеност, що за автокулт, що за морал?
   ...Вярно е, Симеон Сакскобурготски е роден на българска земя, която сега той иска да продава на чужденци, за да станем европейци. Вижда се объркана личност. 
   С влизането на Националното движение "Симеон Втори" в политиката, някои трябваше да излязат от нея. Това стана на изборите през 2001 г. Помните ли какво се пишеше и говореше преди изборите?
  - Агенция "Франс Прес" предаде, че "Симеон Втори" не изключва възможноста да се кандитатира за президент.
   - Симеон Втори отказа да се срешне с Надежда Михайлова по въпроса за нашите обвинени медици в Либия.
   - На обиколка из Пернишко (с. Дивотино) се ръкувал с роми, но после си измил ръцете - така из говореше из селото.
   - Едни го обвиниха, че идва наготово.
   - Други се опасяваха, че ще реставрира монархията.
   - Имаше слухове, че ще ни води към Русия (?)
   - Прозорливи настояваха, че той няманикаква програма, или я потулва.
   - Допущаха се връзски между "негово величество" и мафията Чорни.
   Така или иначе, името на Симеон Сакскуборготски се спрягаше именно като Симеон Втори, както бе назована и партията - Национално движение "Симеон Втори" (НДСВ). Лаяха социолози, лаяха и  явордачковци - също като кучето Дъч на Иван костов, когато му се показваше червен картон.
   Кучетата си лаят, а керванът си върви. Симеон се настани в България след иванкостовци и сега иска да се разреши на чужденци да купъват българска земя.
   И стана тя, каквато стана. Още не са изминали и половината от прословутите 800 дни, а колко пъти вече се повишават цените на хранителните продукти от първа необходимост, битови услуги, парно, ток, вода, лекарства.
   Повишиха се заплатите и на народните представители и надхвърлиха две хиляди лева. А заплатите на трудещите се и помощите за безработни? срамно е да се говори за "царски повишения" на заплати и пенсии. Болници и поликлиники станаха търговски дружества. Съкращават учители, закриват училища - точно там, където най не трябвада ги закриват. Двадесетина народни представители от НДСВ, като видяха накъде отива "моралът", казаха, че така не може. Вместо да се вслушат в протеста им, изритаха ги от парламентарната група на НДСВ.
   Боже, боже, колко мъдро и царствено ни управляват от една година насам! Като човек с опит и на години мога да си позволя да кажа:
   -Царя, слез вече от "трона" си! Чуй с добро какво казва народът български! Върни се в Мадрит! Дойде времето!
София, 15. 8. 2002 г.
В. "Жерава", бр. 15
    image  ==============================ст.94==================================== Историческа справка
"Благодеянията"
на Кобургската династия

   Първо: Д я д о т о  К о б у р г.
   Фердинант Кобурготски и неговата камарила доведоха България до две национални катастрофи - през 1913 - 1918 г. Провалени бяха националните интереси за обединението на националните интереси за обединението на българите и българските земи към отечеството.

   Второ: Бащата Кобур.
  
1. БорисIII благослови деветоюнския фашиски преврат през 1923 г., който сложи край на законното парламентарно правителство на Александър Стамболийски и предопредели нормалното развитие на България за един продъжителен период.
   2. БорисIII установи фактически личен режим птез последните 8 години от своя живот (1935 - 1943). Парламентът бе разпуснат, Търновската конституция - отменена, политическите организации и свободният печат - ликвидирани. България остава без парламент 4 години и се управлява с наредби и постановления.
   3. БорисIII прикачи на 1 март 1941г. страната към фашиска Германия и я изправи пред трета национална катастрофа.
   4.БорисIII е вдъхновител на репресиите и терора по време на фашизма. В негово име, а по-късно и в името на Симеон II, се издават и изпълняват смъртни присъди срещу осъдени на смърт за политическа дейност през периода 1923 - 1944г. Само за 3 години (1941- 1944) са убити 20 070 антифашисти, много от които без съд и присъди, включително юноши и невръстни деца. А 64345 души бяха арестувани и малтретирани в лагери и затвори.
   Какво плати България за "доброто" управление на Кубурската династия? Фердиант и БорисIII направиха огромни дългове към чуждестранни банки,а парите използваха главно за свои нужди. Общо през управлението на Кобурга - дядо и Кобурга - баща са сключени 19 заема, платими за 50-60 години. Всичи заеми до един са останали непогасени. Те са изплащани от внуците и правнуците на майка България. На 31 декември 1941 г. този дълг възлуза на 32 208 977 316 златни лева. Ще не ще "комунистическата" власт изплати дълговете на монархистите през 1977 - 1978г.
   Трето: Внукът Кобург
  
През социалистическите години бившият монарх Симеон Сакскуборготски кроеше проекти да се завърне в България (и то като цар). Благоразумно си мълчеше, като ставаше дума за връщане на дългове, а сега цялата фамилия от кобуртските наследници се юрнала да си взема "отнетото".
   1. Дворците във Варна, с близо 2000 декара парк и гора.
   2. Палатът (дворците) в Бистрица, Самоковско, заграбен имот за милиони.
   3. Палатът - вила на ул. "Коларовска" сега "Атанас Делчев").
   4. Палатът - парк в Княжево.
   5. Имот в село Баня, което Симеон от пополиски съображения провазгласи за град.
   Общо 7 са имотите в Република България, които ексмонархът успя да заграби. Някои весници ги оценяват на близо 170 милиона долара.
    Но, господа "величества и височества", първо върнете си дълговете към България и тогава претиндирайте за имоти и престол, разбира се, ако народът ви разреши! Знам, трудничко ви е да разговаряте с "народа си". Това го разбираме, защото близи 50 години не сте живяли в България, позабравили сте българския език. Затова не винаги и народът успява да разбере какво иската да ну кажете. Но много добре разбира и чуства най-осъзнателно от чий гръб за смъкнати тези 170 милиона долара. В. "Мисъл", бр.392, 2003 г.

   Бележка на редактора: Същирт фейлетон със заглавие "Няма да сраваме монархия" и в леко съкратен вариянт бе побликуван и във в. "Жерава", бр. 14, 2003 г. image

===================ст.97======================
Социализъм или "демокрация"?

   В България до преди 13 - 14 години имаше строй социалистически. Да, той имаше много "кусури". Ще се опитам да спомен НЯКОИ ОТ ТЯХ.
   Първо:Властващите иззеха земята и направиха ТКЗС - трудови кооперативни стопанства. Българските ниви започнаха да се обработват с машини и да се напояват. Хората от селата дълго получавали нисък трудоден, а в ТКЗС започнаха да си стъпват на краката., видяха се с добри доходи.
   Второ: Властващите прокараха закон за национализация. След това се построиха много нови предприятия - и все държавни. Селяни и граждани заживяха с постоянна работа., лягаха си рано, ставаха късно, без да затормузяват акъла си с черни мисли, че за утре нямат хляб и сирене.
   Трето. Отвориха се много училища и бисши учебни заведения. Всички българчета, циганчета и всякакви други, навършили 7 години, задължително трябва да ходят на училище. Все повече юноши продължаваха образованието си във висши учебни заведевия. Учи се колкото щеш!
   Четвърто: Медицинското обслужване стана напълно безплатно. Посещаваш болници и поликлиники за преглед и лечение и не плащаш нито 1 лев.
......Има и пето, шесто и т.н. Но да спрем дотук! Тази политика на се харесваше на никои и по-късно се разбра защо.Недоволните се организираха в някакъв съюз, наречен СДС. Той провеждаше шумни демонстрации по улици и площади. По митингите обичаха да подскачат, да вдигат два пръста. Отмениха социалистическия строй. Възвестиха ерата на демокрацията. Появиха се управници ,като Иван Костовчето, Бисерчето, Бакърчето,Сугарчето, Софиянчето и пр.
   Костовчето, за да постави венец на новата демокрация, включи в екипа си хубавото Наде. И ето - "демокрацията" шества вече 14 години.
   Първо. Разрушиха замаделските стопанства "омразните им" ТКЗС-та. Нищо, че други нови демокрации ги запазиха. Сега земята е на микроскопични парченца и няма кой да я обработва. Десет милиона декара плодородна земя пустее, сред тръни и бодили.
   Второ. Родилите се през социализма предприятия се разпродадоха.Така се приватизираха, че някои се предложиха на пазара по един лев. Стотици хиляди български работници загубиха работните си места, станаха съвсем "свободни", т. е. безработни и си живеят живота.
   Много помогна на приватизацията и извесният "Г - н десет процента" - незабравимият, непобиращият се на малък екран Александър Божков. За активната му дейност сега прокуратурата е завела дело. То ще се гледа при въстановяване на социалистическия строй. За подобна дейност са заведени дела и срещу Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието,Вилхем Краус, бивш министър на транспорта, и други още господа. И техните дела ще се гледат при социализма.
   Народът, за който дясната пропаганда разпространява най-осъдителни характеристики, все пак,въпреки прекаленото си търпение, разбра що е "демокрация". Същият народ, който построи социализма,рано или късно ще си каже пак думата. Каза я вече при изборите за кметове и общинари. А по-нататък ще видим каво ще правим.
В. "Жерава", бр. 23, 2003 г.
=======================ст.100=================  Налице е приемственост   У нас до преди 12 - 13 години беше установен един строй, наречен социалистически. Строй с много кусури. Ще се опитам да разкажа за някои от тях. Власниците направиха ТКЗС - та , иззеха земята от собствениците и попречиха на хората лично да си я обработват. Въведоха машини и напояване. По селата стопаните се видяха с добти доходи.
   Властващите измислиха един чудноват закон, с който се национализираха много предприятия. Национализацията е обратна на приватизацията. Сетне се построиха много нови предприятия - все държавни. Селяни и граждани си лягаха рано и ставаха късно, без да затормузяват акъла си, че утре няма да има хляб и сирене.
   Отвоти ха се много училища, средни,полувишши и вишши учебни заведения. Всички деца навършили 7 години, бяха задължени безплатно да ходят на училище. Родителите от своя страна, се престараваха и пращаха синове и дъщери да завършват висши учебни заведения.
   Медицинското обслужване стана безплатно. Болен ли си, не си ли болен - профилактични насилствени медицински прегледи. Лекари и сестри се надпреварваха да ходят при болните, не чакаха те да закъсняват и да си услужняват положението.
  Но ето, че се появи някакав съюз, наречен СДС. Той организира демонстрации по улуци и площади. на митинги се скъсваха да повтарят "демокрация", подскачаха и вдигаха два пръста. Докараха "Демокрацията". Появиха се небивали управници,- Костовчето, Сугаревчето, Софиянчето. За да украси съвсем своята "демокрация" Костовчето вкара в екипа си и хубавото Наде.
   Заработиха с пълна пара. Първо разтуриха селското стопанство. И няма вече кой да обработва земята. Обвиниха селяните, че още по времето на социализма са напуснали селата и са се преселили в градовете. Да но имаше толкова ТКЗС -та и ДЗС -та!
   Предприятията, създадени при социализма "от гигантомания", се приватизираха, т. е. се разпродадоха ха когото трябва. Някои се харизаха за по 1 лев. Тук много помогна "Господин Десет процента". Такова име си спечели господин Александър Божков, "законно получавал" от продажбите на предприятията свои, за себе си процент, "комисионна" ,както казва.Сега прокуратурата е завела срещу него дело, което яе се гледа най-вероятно след завръщането на социалистическия строй.....
   За аналогична дейност от екипчето на Иван Костов са привлечени към съдебна отговорност още Венцислав Върбанов, бивш миниатър на земеделието,Вилхем Краус, бивш министър на транспорта и още, и още, Господ да ги пожали.
    Притиснен от "Демокрацията", този народ - "мърша", както го наричта най-умните народопсихолози, при последните избори помогна на Иван Костов да си отиде. Но ето, че мнозина повярваха на новосъздаденото движение на Синеончо, че 800 дни Иван-Костовите злини ще бъдат отстранени и ще настъпи благоденствието. Предприеха се много смели експерименти - да управляваш, без да си политик, да ръководиш България, без да си българин.
image      Половината и повече от половината на 800-те дни минаха и заминаха. Сметките съвсем се объркаха - управляващите казват, че напредваме, а джобовете ни от празни по-празни. През "проклетия" социализъм народът така се навъди , че станахме над 9 милиона българи. Сега останахме под 8 милиона - за по-малко от 10 години. Над  700 000 български младежи се разбягаха. Наложи се царчето да взима в екипа си млади бегълци от България. Уж добре ги бяха проучвали. За Николайчо Василев ни казаха, че бил икономист. Ние видяхме, че обича да послъгва и краката му са къси. Други пък имат силно асоциативни имена - например министър Свинаров. По време на Костовчето имаше министър на име Шиляшки. Налице е приемственоет.     ...... След някой друг месец, имаите търпение, ще ви разкажа и за сътрудниците на Симеончо. И на тях ще им дойде времето.
В."Жерава", бр. 1, 15. 1. 2003 г.
  image ======================ст.104==================

Николайчо с Късите крака    Наричат го Ники.Роден е и откърмен на брега на Черно море. Усвоява 5-6 езика- но не всеки може.Преминава през няколко университета в Будапеща, САЩ, Япония. Усвоява доста специалности - бизнест и администрация, финанси и икономика, международна икономика и финанси, данъчна политика и финанси. И финанси и финанси.......Парата , брат, парата!
   Когато се забърка в икономиката на Булгаргеомин, Горубсо, Елисейна и "Химко" предизвика работниците да стачкуват заради неизплатени заплати. При преватизацията на Булгартабак и БТК лъжите му така подействаха, че той още повече намали своя ръст, заприлича на джудже.
   Възможно е от лъжи краката му зъвсем да окъснеят. Преди да влезе в политическия живот, обичаше да облича тениск с надпис "Срам ни е от вас" Сега дали се срамува от нещо? След като стана вицепремиер и министър на икономиката, си създаде доста врагове. Даже дългогодишното му приятелство с Милен Велчев се пропука, защото Симеончо повече ласкае последния.
   Ето, че опозицията поиска оставката на Ники. (Той има слабост да дава интервюта. Точно те го поставят  често в шах.) Но на него не му пука, защото е покровитестван от княз Кирил, бивш съветник на Пешо каратиста и син на Симеончо. Подкрепят го и колего от "царския" кабинет. Боже!.Подобни връзски могат да топлят краката не само на джуджетата, но и на великани!
   В "Царския" кабинет Ники има много колежки - девойки, които непознават политиката, но "управляват". Царска му работа! Има и министър назоваващ се Свинаров.(В наше село имаше хора с фамилия Свинарови. Занимаваха се с почтена длъжност - отглеждаха прасета, не се бъркаха да ликвидират българската армия след втория Ньоиски договор.)
   Така е днес: имаме "държавно ръководство" от момчета и момичета. След като се събраха в "Български великден", те затършуваха и в чужди страни, за да се збъдне казано от поета за "наши и чужди гости".....
София, 15 март 2003 г.           в."Жерава", бр. 5.    







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz2gm
Категория: Регионални
Прочетен: 1525725
Постинги: 71
Коментари: 508
Гласове: 175
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930