Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 14:36 - Попица - продължение-010
Автор: lz2gm Категория: Регионални   
Прочетен: 21591 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 03.02.2010 11:52


ВРЕМЕТО - ПОЛИТИКАТА И ВЕЛИКОДУШИЕТО

След потушаването на вастанието през 1923 год. Сговорът в селото е разтревожен от съдбата на задържаните септемврийци в Кнежа. Цялото сговориско управление на Попица и някои по будни жители от селото отиват в Кнежа. Те се застъпват пред военния полеви съд и освобождават задържаните попичани. Управляващите правелно са преценили, че това са политически противници, а не престъпници, и че военият съд съди по бързата процедура.

След Сеотемврийското въстание следва дълъг период от дваисетина години, в който не се спират репресиите, арестите, побоищата, палежите , убийствата и фашизирането. В редица случаи се посяга на живота на деца.

Напрежението и противопоставянето е силно увеличено. В българия си дават сражения два противостоящи политически гиганта – две диктатури.

Борбата е тотална – на жувот и смърт. Това състояние отличава 1923 год. от 1944 год.

През 1923 год. в борбата участват обикновено ниско образовани сляни

В антифашиската борба участват много образовани ученици, студенти, учители, запасни офицери, вишисти. Тези хора са добре ориентирани в борбата.

Жандармерията извършва убийства – Беличовски и Христо Шабански. Издават се и други две смъртни присъди. Трупането с години политическо напрежение достига до точката на кипене.

На 9 – ти септември 1944 год. става рязска смяна на два диктаторски режима, сбуря, която увлича народа против досегашните потисници. В този огън изгарят и сурови дърва.

Можело е да се прояви великодушие на 09.09. 1944 год., въпреки тежките политически противоречия.

Убийствата на нашите съселяни станаха главно по политически причини.?

Убийството на Христо Шабански не е по поръчка от селото. То е станало от голяма омраза и страх на Кевата, който е силно фашизиран изверг. Той е вбесен, че в тази конспиративна група има 9 човека от Шабаните. Тук се очертава ръководната им роля чак до 1923 год. В момента един е партизанин, друг емигрант в СССР, а синът му гвардейски майор от Червената армия.

Кевата вижда заплаха за неговия режим и се заканва, че ще убие някой от тази фамилия. Намеква за съоченика си Йордан, който е най грамотният от тази фамилия. Сенейството на Йордан успява чрез Марин Маринов и негов приятел ловджия да подкупят Кевата, с условието Йордан да стигне жив до съд. Може би този ход е отклонил само удара, а не го е премахнал. Всичко е само предположение. Сигнал за грозяща опасност над Йордан идва от семейството на Кевата, който е кум на Йордан.

Съветската армия е в България, политзатворниците току що са пуснати от затвора със следи от побоища, народът лудо скандира “Смърт на фашизма”. Времена, буини времена.

Все пак семейството на кмета е проявило няколкократновеликодушие към политическите си опоненти. Ниновци се отнасят великодушно към учасниците в антифашиската борба и се стараят да не се получават крайности.

На тяхното великодушие не се отговаря адеквтно.

 

ТОШО ХРИСТОВ ТОМОВСКИ

 

Тошо Томовски работи като финансист в “Зърнени храни”, София и следва второ више образование – ветиринарна медицина. Хубав здрав младеж с поведение на достоен човек. Той е в “студенската земляческа група”. Независимо че членува в дясна младежка организация (“Ратник)” дружи с нас.

Когато арестуваха нашите младежи в селото, Иван Георгиев се опитва да го привлече за сътрудник на полицията с цел да разкрие участието на студентите в конспирацията. Иван Василев Шаека беше пуснат за уловка.

Тошо отказва съучастие с полицията и предъпреждава  (чрез Марин Маринов) за целта на пускането на Шаека. Предупреждава какво поведение да държи при събиране на помощите.

В първите дни на управлението на Киро Дочев, Григор Лаков и Цветан Цоков е извършен донос до Враца. Където Тошо е мобилизиран. Войнишките комитети са му нанесли жесток побой, вследствие на което той започва да боледува и почива преждевременно.

Тези личности са горе доло връсници, запасни офицери и си имаха ергенски проблеми “противоречия и проблеми”. Момите предпочитаха Тошо.

Тоси, който ти помага, не ти е враг.

ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА

Трети Украински фронт под командването на маршал Толбухинпреминава източната ни границана 6-ти септември 1944 год. Населението посреща червената армия като освободителка по стар обичай с хляб и сол. Отечествният фронт взема властта и обявява война на фашиска Германия. В първата фаза на войната се цели да се попречи на оттеглящата се германска армия от Гърция да се присъедини  към отстъпващите фашиски пълчища, преследвани от червената армия. Във втората фаза  на отечествената война българската армия се включва в помощ на 3-ти украински фронт. Тя участва в освобождението на Югославия и в преследването на врага до пълното му капитолиране. В тази война като офицери участват: Цветан Цеков – замесник по политическата част; Кирил Дочев, Стефан Цолов и Иван Петров савчев.

 

ГЕРИЙТЕ, ЗАГИНАЛИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

 

Във Втората световна война от наше село участват 21 човека, от които 8 загиват. В деиствителност само тези хора от Попица дават “Всичко за фронта, всичко за победата”.

 

ПРАЗНИЦИ И РИТУАЛИ, СВЪРЗАНИ С ТЯХ

 

По време на народната власт се пренебрегнаха религиозните празници. Те не бяха официални, но хората семейно си зачитаха имедните дни и други по-големи и значими празници.

Например, Гергьовден  е ден на храбростта и е свързан с печено агне, започване и работния сезон. Хората го тачат. Този празник беше кръстен “Ден на овчаря”.

 Днес отново е ден на българската войска и храбростта.

 

Трифон Зарезан е също уважаван празник. И той беше прекръстен  на  “празник на Лозаря”. Целта беше на този празник да се даде светски характер. В тази посока имаше извесна логика за такава промяна.

Коледа (Рождество Христово)  се свързва с жертвоприношение и последвщи огощения. Коледарите се запозиха, но преминаха към нова Година и дядо Коеда стана дядо Мраз.

 Отпаднаха много хубави ритуали, свързани с Цветница и лазаруването.

Най-значимия празник остана “Събора” (сбора), който е на Петков ден.

Отпаднаха разказите за самодиви, вампири, таласъми (плътеници) и други подобни. Извесно време след 09.09.1944 год. в църквата беше свещеник Цеко Пакуса от Бъркачево. Но той се отказа от попството и стана счетоводител.

Църквата се посещава молко от възрастни хора. Тя се издържа от две самотни сестри от Вълчовци на доброволни начала (дъщери на Цоло Вълчев).

След 09-ти септември се въвежда граждански брак и кръщаване без поп.Погребенията стават с и без поп.

 

КАЛЕНДАРНИ ПРАЗНИЦИ

 

Много от народните традиции и обичаи са свързани с религиозните празници. Повечето от тях са посветени на светци – хора заслузили на християнската вяра. “ С развитие на науката”  празниците постеоенно се освобождават от религиозните ритуаки и в тях се влага ново съдържание, свързано с реалния живот. Днес отново се връща старото съдържание на празниците.

На 1 януари не се е празнувала Нова година.

Игнажден – на 2-ри януари, млади хора ходят по комхиите с клечки в ръце и наричат “шилета, пилета” като издават звуци на блеене, мучене. Пожелават да се раждат животни, птици и др.

Коледа – Рождество Христово. Бъдни вечери е на 5-ти…. В този ден се готви посно ядене – боб, зеле,пълнени посни чушки, орехи и др. Сутрин се маже добитъка с тиква, за да не щръклее. На 6-ти януари вечерта коледари от млади хора посещават къщите и пеят коледарски песни. “Попа” на коледарите благославя за плодородие, изобилие, здраве и щастие. Стопаните ги възнаграждават със специален кравай, орехи и др.

Василовден – старата нова година на 14 януари е. На този ден се прави баница с късмети – дрянови клони наречени на : кошари, коне, овце, ниви, книги,пари,и накрая сребърна пара. Баницата се нарязва на толкова парчета, колко са хората и се завърта. На кому каквото се падне за него се грижи.

Циганите угояват гъска и с нея се гостят.

 

Йордановден – Богоявление  на 19 – ти януари е.  Ходи се на църква. Попът хвърля кръста в реката,  и който го хване получава награда, ходи по къщите със светена вода, ръси и хората хвърлята монети в котлето.

Ивановден е на 20 януари. Най-младият от семейството или млада невеста, ако има такава, измива разлъка с китка босикек и полива вода на по-възрасните да се имият. Измитите хвърлят монети в калайдисан котел. Който е Йордан или Иван го поливат, къпят го за здраве.

Атанасовден е на 30-ти януари. Това е празник на занаятчиите. Целият еснаф се събира на тържество и се черпят. Вечерта правят предметна лотария, придружена с танцова забава.

Трифон Зарезан е на 14-ти януари. С питка, вино и печено се отива на лозето да се подреже, защото идва пролет. Има музика, пиене, веселби, гърмене и какво ли не.

Заговезни – велики пости. Младата булка ходи на прошка при родителите си и кума. Вечер се палят огньове и се прескача през тях. Младите връзват люлки в Долните ливади и Потока, идва пролетта, мерят се на кантар да видят колко тежат.

Свети 40 мъченици – денят на пролетта е на 22 март.

“Песи понеделник” е една седмица подир заговезни. Стопаните въртят кучетата за да не ги хваща бяс. Накрая на два пръта се завръзва въже, кучето се усуква с въжето, долните краища на прътите се фиксират в изкоп. След изпъване на въжето, кучето се завърта и изхвъча нагоре. Когато падне на земята то не може да пази равновесие и става за смях на присъстващите.

Тодоровден – прави се кушив, надбягване с коне. Конете се пускат на дългата поляна от Комаревския път до Широката улица. Победителя се награждава от “Коневодното дружество”. Това е преглед  на силата на работния кон. Младите се връщат по домовете, хвърля се жито на стол, и този който иска да вземе житото, го ритат. На торището се забива дебел кол с подвижна чепарка, върху която се поставя върлина. От двете страни на върлината се обляга напрет по един младеж и подскачайки се върти в кръг. Двама младежи вземат въже и следят да заградят мома и ергенин  и ги притиснат един до друг, смеят се ритат се.

Благовец – Благовещение. Архангел Гаврил донася блага вест, че Дева Мария е осенена от дух Божи като е помирицала цвете. Младите хора ходят на Лъга да берат ранни цветя. Готви се прясна риба за здравето на добитъка.

Цветница. Събират се момичетата, вземат бухалките, поставят залъдзи от хлебна къкла и потапят бухалките в реката на бързея на реката. Чийто залък излеза най-напред, тази мома ще бъде “кумичката”. Тя посреща гости, прибира куклите от момичетата и прави попара със захар за всички. На Великден момите ходят при “кумичката”, целуват ръка и дават по две яйца. Берат цветя от Долните ливади и ги носят на “кумичката”.  

Първи май е ден на цветята и труда. Учениците и младежите излизат по гората и Герена с печено агне и се веселят целуя ден. Този ден се използва за политическа манифестация и събрания на прогресивната младеж.

Гергьовден – 6 май. Рано сутрин се бере “Гергьовче” и “Еньовче”. Завиват се два венеца по един за агнето курбан и майката. Прави се свещ обвита в червен и бял конец. Свеща се оставя да свети на рога на агнето. Преди да е заклано агнето му се дава залък от кукла хляб. Ако се коли на сипея, кръвта се носи в реката, кожата на агнето се изпира. С кръв от агнето на пръст, се бележат по челата и бузите на децата за здраве. Агнето се пече и се чака до 4 часа след обяд да удари черковната камбана. Агнето се слага цяло на синията (софрата) и чак тогава се яде.

Ерменя е ден на влечугите. Децата ходят покрай оградите, на двора, бият с къша по разена и изричат “ягайте змии и гущери, че идат татари да ви мерят с кантари”.

Спасовден – юни. Прави се курбан на “Трите горуни” на Баира до каптажа в лозята.

Св. Св. Кирил и Методий  е на 24 май. Това е ден на народната просвета и култура. Учениците радосно завършват учебната година. Хващат по гори и ливади да берат божури, диви перуники, кукуряк, акация и ливадни цветя. Вият венци и украсяват портретите на народните просветители. Вдигат арки и ги отрупват с цветя. На малките класове се раздават свидетелства за успеваемост.

Константин и Елена – 3-ти юли. Прави се кърбан на Томовското лозе и Савчов геран. Константин и майка му Елена са основатели на Константинопол – Цариград. Първи признават християнската религия и създават изсточното православие.

Петковден  е на 27 октомври. Ден на събора (сбора) на Попица. Той трае 2- 3 дни. Идват гости на преселниците близки от родните им села, с които са се разделили Те тътуват от Балкана с коли и пеша. На 27-ми гостите се извеждат на хоро сред селото. Селото се изпълва с народ. На този ден се коли шиле или ялова овца. Яде се, пие се и се разказват спомени или се разменя взаимна информация за настъпилите промени в фамилията. Малките слушат. Леглата недостигат. Застилят се черги по земята и гостите се подреждат за сън. На третия ден гостите се изпращат.

Нашата черква е “Свети Петка”. На този ден – петковден, в селото идват всички попичани, живеещи и работещи извън селото.

Петровден е в най усилената полска работа и много не се зачита. Тогава хората гледат да изработят колкото може повече – “ден година храни”. На петровден е най-топло, тогава се прави “бял мъж” от прясно мляко, като се бърка и вари продължително.

Димитровден е на 8-ми ноември. Свършва работния сезон. Завършва договорения сезон за сезонните работници, който обикновено започва от Гергьовден. Дмитрии Солонски се рисува на червен кон, а Георги на бял кон. Георги е офицер от римската армия,а Димитрии е син на Солонския градоначалник. Димитър Солонски е възприел християнството преди да бъде възприето за официална религия, за което е посечен. На Гергьовден се ценят ратайте и овчарите, а на Димитров ден завършва работата и се разплащат.

Архангеловден – това е “Голямата задушница”. Става дума за Архангел Михаил. Той е вестител на лошите работи, а архангел Гаврил е вестител на добрите вести. Ангелите, Архангелите и серафимите са от отбора на Господ бог.Те не остаряват, не се размножават и не умират. Тяхно е царството небесно.

Никулден  е на 19- ти декемвти. Това е празник на мореплавателите и рибарите. На този ден се приготвя рибник – тутманик с риба, прясна или сушена.

На вълчите празници не се работи, та вълците да не нападат хората и овцете.

Мишинден.  Замазват се подовете сглина за да се замажат очите на мишките и да избягат.

 От Игнажденрен до Васильов ден са Мръсните дни. Птез този период не се излиза късно през ноща, защото земята е напукана като решето (период на най-големите студове) и бродят вампирии плътеници (таласъми).Те се появяват като бели птици и животни, които се хвърлят върху хората и могат да ги задушат.

В календарните празници има и такива, които идват от нашето праизторическо езическо минало. Други са чисто светски от по-близкото минало, като 3-ти март, съединението и др.

Мартеницата еединствено българско явление. Тя е намерена между вещите на прабългарите, когато са били около Памир (Хималаите). Мартеницата е от червени и бели конци.

Курбан е жертвопринушение. Хората си колят кърбан на някой религиозен празник, като вярват, че даден светец ще ги закриля от злини. Курбан се прави по същия повод на лозе, животно и имот и др.Томовци правят курбан в чифлика на Илинден.

Пеперуда за дъжд и герман  се прави при продължително засушаване. Млади момичета, украсени с цъфнал бъз правят от глина кукла на, която забождат свещ и пеят – “Пеперуда ходеше и се богу молеше – дай боже дъжд да се роди бял мъж”. Накрая Германа се погребва.

Курбан за дъжд се прави на определено място в землището, където има побит малък – кръст.

Когато умре човек се боде по краката за да не се “вплъти”.

На 40 денсе пробожда гробът на умрелия с шиш, за да не стане таласъм – да не се вплъти.

 

СУЕВЕРИЕТО

Има примери , които характеризират суеверието на попичани.

Вълчо Злато се прибира от седенки късно през ноща по време на мръсните дни. Пътеката води по дълбокия сняг покрай Поповия геран Когато се приближава до него вижда някаква сянка и кофите се движат. Умът му се замайва, петлите не са пропели. Няма как трябва да мине. Завил глава на другата страна и бързо преминава, но усеща, че нещо върви подире му. Снегът скърца от студ. Когато се доближава до тяхната вратница, извадил слабо забит кол и с всичка сила удря “таласъма”. Изпуснал кола от страх и бързо се прибрал. Без да пали лампата легнал. На сутринта гледа галето (биволче) на комшията лежи пред входната врата, безизнено, а комшията се вайка, че трябва да го хвърли понеже галето е мърцина – не заклано и не може да се яде. И така галето е жадно, търси вода по кофите, търси вода и от Вълчо, но намира смърта.

Ергени шегаджии поставят във Вешов геран запалени свещи от вътрешната страна на гърлото. Когато минават другите, не учащи ергени, прибирайки се от седенките, като видят тайнствената светлина в герана се изплашват и изпадат в ужас. Действително следващата група ергени силно се изплашили, но наоколо е голяма кал и няма къде да минат. Те вадят пищов, стрелят и бързо пробягали тясното място. “Вампирът” не се оплашил. На другия ден тези ергени били подложени на голям майтап пред момите.

Съществувало поверие, че щом пропеят петлите, таласъмите, вампирите и плътениците изчезват и чоевк е спасен. Децата и жените не смеят да излизат нощем до външните порти. Зиме нощите са дълги,хората нямат добро осветление и си лягат рано. Цяла нощ чуват как “вампирите” (котките и мишките) тичат по таваните и ги дебнат. Вечер децата слушат от възрасните разкзази за случаи на вампири, в които дори те са участвали. Децата вземали всичко за истина и за дълго не се освобождавали от тези страшни представи.

През 30 год. образовани младежи от Попица решили да изпробват суеверните представи на балканджиите, спрели да пренущуват покрай шосето в Долните ливади. На другия ден, понеделник трябвало да бъдат на пазар в Бяла Слатина. Младежите си спомнили за самодивите през дългите нощи край огнището. Те са край реката в томовския брестак. Пускат грамофон на пружина , носен на ръцесъс силна музика на бързи обороти, събличат си ризите и ги качват на пръти. Луната едва се показва над синкав слой от прах.С крясъци и подскачания в кръг те постепенно се приближават до хората около огнището. Балканджиите забелязват “самодивите”. Бързо загасват огнището, впрягат добитъка и потеглят към Бяла Слатина. Номерът минава.

Суеверието още е залегнало дълбоко в съзнанието на обикновения човек.

ИМАНЯРИ

В селото е имало иманяри. Те ходели нощем по топрака (околностите на Попица) мушат с шишове земята , копаят големи ями да търсят голямо имане – злато. Нищо не е открито до сега. Богатите турци в селото са се изселвали спокойно след като са си продали имотите. Не е имало повод да се укриват цености и да се изоставят.

За една нощ Кръстьо Болтов икопал 4-5 кубика пръст под старите горуни (дъбове) при компанската мелница – и нищо.

Най интересен е Петко Златния. Той постоянно говори за укрито, закопано злато. Умира сиромах. Петко разказва: “Когато идеш до трите Горунчета на Баира, ще се обърнеш на юг, ще отмериш 7 крачки, ще се обърнеш към каптажа и ще забиеш шиша в земята. Няма да говориш, ще копаеш и ще издрънка капака. Когато го вдигнеш ще видиш казан пълен с жълтици. Ако възкликнеш, издавайки звук, жълтиците ще станат на дим”. Той продължава – “Когато излезеш в Долните ливади посред нощсрещу голяма Богородица, преди петли да пропеят и погледнеш към Горуните в тресавището ще видиш синкав пламък. Там са жълтиците. Те се показват само на родени същия ден. Отиваш без страх и забиваш шиша. Око проговориш или петли пропеят  - край, иначе само се показват”.

Говори се за заровено съкровище в Любимир. От Турция пристигат хора с карти. Горуните още стоят. Говори се че са открили злато, но на границата им било взето.

ЗЕВЗЕЦИТЕ

Между обикновените хора се намират и добри хомуристи – зевзеци. Те съпътстват развитието.

През времето преди 1930 год.в селото се организира лектория за ограмотяване на възрасните. Като Лектори участват учителите и хора с вишше образование. Д-р. Мирочник обяснява за витамините и съдържанието на железни соли в копривата. Зевзек от Каленченете задава въпрос – “Господин докторе, я  кажи на Йото Свинаря, връ му го (псувня), колко коприва трябва да изяде, за да изсере един теглич, и две жегли,защото все взема моите и ми пречи на работата.

Марко Кръльов пита учителя Момчев – “Господин учительо, я кажи коя е тази буква дето я напиас”. Христо Свинаря обяснява вместо учителя – “Това е “О” , не виждаш ли, че прилича на гъз, връ му го.

Кръчмарвт Кръстьо Бъркачевски държи и хотелски стаи. Една вечер понатиснал една нощуваща и станал скандал, за който се разчуло тук там из селото. Същият зевзек от Каленченете дошъл на другия ден в кръчмата на Кръстьо със завързана тухла на задника си. Попитали го – ”Що си завързал тази тухла точно там, не виждаш ли че не можеш да седнеш”. Каленски отговаря – “ Знам ли, тук стават разни работи, та рекох да взема предпазни мерки за всеки случай”. Настъпва смях и конфузия за кръчмаря.

Една компания от обичащи да си попийват и поядват вечер в кръчмата  на Кръстьо го посещава, веднъж.Той ги гощава срещу заплащане разбира се, със “задушен заек” и червено вино. Христо Дилов, малко пийнал вече, вместо да отиде в клозета се напъхал в друго помещение. Тук той видял отрязаната глава на котарака, която жената на Кръстьо пропуснала да изхвърли. Взел Христо главата на котарака и я побил на софрата. Избухват различни неодобрителни възгласи и псувни. Всички се разотишли без да платят сметката и повече не идват на “ задушен заек”.


 Осман Колесаря обичал да се хвали. Когато отивал в Яковската кръчма, сутрин си мажел мустаците с лоена свещ. В кръчмата си трие мустаците мераклийски и казва – Аз, рече тая сабаале ядох телешко, много тлъсто, таси изцапах мустаците с лой.” Един ден на кръчмарската врата се показва внукът му и казва – “Буба, буба, яла да видиш, котката изяде свеща дека си мажеш мустаците”. Осман се засранил.

Осман бил пехливанин на циганските и турски свадби. Когато побеждавал, турците и циганите му викали –“браво бе юнак Осман”. Когато падал същите му викали- Тю бе говедо…язък”.

 

ДУХОВНИЯТ ЖИВОТ НА СЕЛСКИТЕ МЛАДЕЖИ

 

Обикновено младежите работят на полето. Вечер излизат сред селото и правят “разходка” по шосето и към “Потока”. Щом се мръкне правят (тлаки,преденки, беленки.

Седянката се прави на някой ъгъл. Момите запалват ламп или фенер. Мястото се вижда от далеч и привлича ергените. В зависимост от времето седенките се правят по кьошковете вътре в къщите.

Беленето на царевица се прави есен на открито. Те са най-приятните, защото се вари царевица, пекът се тикви и се гощават всички. Има много закачки, шеги, песни и др.

Ако някой от стопаните или моните обидят ннякой ерген, то неговата група прави нещо лошо в отговор. Например откачва портичката и я захвърля в някой гьол. Може да намажат къщата с тиква и пр. С култивирането на младежите (учащи се) в селото започват да се правят суарета. На такова събрание не се работи, използва се музика от грамофон и се танцува. Грамофоните се използават и за серенади.

Група студенти правят серенада на дочка Стефанова Нечова. Тя е учителка, лична мома и роднина на нчкой от студентите. Баща и Стефан през деня е овършал доста жито и смята, че тези които свирят искат да прикрият крадците на житото му. Дочка се моли, иска да го върне, обяснява му, но той не вярва. Бащата излиза по долни гащи взема кол, обикаля кошовете с жито и се връща към грамофона. Зад портата се надигат 6-7 едри здрави мъже, той се стаписва, подчинява се на дъщеря си и се прибира.

С грамофона тези колтурни млади хора достигат чак до Кафеджийския връх, свирят, мълчат и мечтаят. Гората смълчана хвърля удължени сенки и прави причудливи форми. До грамофона идва таралеж и се ослушва. Долу в лъговия гъсталак се чуват само чухала, бухала и кукумявката.

Зазорява се, всички се прибират. Това са топли летни тихи нощи, които опияняват младите мечтатели.

През ваканциите младежите раздвижват селото. Устройват се вечеринки и танцови забави, където младите хора се опознават, общуват и се зближават.В двадесетте години учащите са по-малко. Селските ергени събират помежду си и откупуват музиката на Йоло да свири в неделя и празночни дни на мегдана. Някои ергени не плащат, а искат да играят на хорото.Това е повод за збивания, счупване на глави с бастуни и пр.

Седенкарите обикновено се движат на групи по махали. Тези групи често си погаждали номера дори се сбивали заради момите от тяхната махала.

С навлизане на учащите се в този живот, тези неща се иззивяват.

 

СТАРИТЕ ТРАДИЦИИ ПРИ СВАТБУВАНЕТО
image

imageimageРодителите на ергените ходят в дома на момата на “сгледа”. Ако им хареса момата и дома, изпращат годежари. По някога при тези ритуали стават срамни пазарлъци за зестра, която може да стане пречка да не се състои свадбата.

На годежа момата и ергенина си разменят подараци. Прави се “уруглица” (хоругва, байрак) от прът, китка чемишир, покрита с варак (златно фолио). Цветята се завиват с червени конци. С такъв байрак с червени конци се известяава, на момата , че идват свадбарите.

Като провеждат проматая свадбарите “крадят,, дребни вещи от дома на момата, може кокошка.”


Тагове:   Бяла Слатина,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kleopatrasv - Чудесен пост, поздравлення.
02.02.2010 14:40
Хубаво е да се спазват традициите.
цитирай
2. анонимен - Православная женщина приглашает!
23.11.2011 04:34
<a href=http://www.isfarinka.ru><img>http://www.isfarinka.ru/e107_images/banner_300.gif</img></a>

Форум для православных людей. Работаем уже давно, хороший дружный коллектив.
Помогаем советами, утешаем в скорби. Делимся новостями и впечатлениями.
Может быть и Вы к нам ? ))

<b>Читайте на Нашем сайте:</b>

<a href=http://www.isfarinka.ru/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?11682.0>святая лариса</a>

<a href=http://www.isfarinka.ru/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?2152>как подготовиться к исповеди и причастию</a>

<a href=http://www.isfarinka.ru/e107_plugins/forum/forum_viewforum.php?32>необычные иконы</a>

<a href=http://www.isfarinka.ru/e107_themes/leaf/fontstyles/isfarinka/znakomstva-v-uf.html>знакомства через web камеру</a>

<a href=http://www.isfarinka.ru/news.php?extend.362.32>заупокойная литургия</a>

<a href=http://www.isfarinka.ru/print.php?news.525>денница падение</a>

<a href=http://www.isfarinka.ru/>вопросы и ответы к священнику</a>

<a href=http://www.isfarinka.ru/news.php?item.129.11>21 псалом - о прекращении пожаров</a>
цитирай
3. анонимен - car crashes in wichita
14.03.2012 08:24
Snootiness saddle shocking entering 2000, the empowerment coupe has compared in consideration of blame a unnutritious neutralism in relation with colleges biaswise the model. http://bafejur.com
цитирай
4. анонимен - karen millen uk
29.10.2012 21:59
you will like [URL=http://www.karen-millen-uk.net/]karen millen uk[/URL] suprisely attIEBys [URL=http://www.karen-millen-uk.net/ ] http://www.karen-millen-uk.net/ [/URL]
цитирай
5. анонимен - christian louboutin outlet
02.11.2012 19:21
click to view [URL=http://www.christianlouboutin--outlet.com/]christian louboutin outlet[/URL] and check coupon code available HjxGyeun [URL=http://www.christianlouboutin--outlet.com/ ] http://www.christianlouboutin--outlet.com/ [/URL]
цитирай
6. анонимен - dr. edward b. armington
03.11.2012 03:05
President Obama passed the Affordable Care Act to restore health care as a basic cornerstone of middle-class security in America.
The Affordable Care Act will make health care more affordable for families and small businesses and brings much-needed transparency to the insurance industry.
Constant communicating to electromagnetic radiation (EMR) affects all of us.
Women’s College [url=http://cookiesviagra.com/products/men_s_health/superzhewitra/]canadian health&care mall email[/url] in Toronto is the fundamental Canadian [url=http://cookiesviagra.com/products/general_health/cystone/]canadian health&care mall phone number[/url] requiring its doctors to be trained in treating the effects of EMR, even as Health Canada, the Canadian supervision robustness force, claims EMR is doubtlessly harmless.
Generic drug Domperidone makers and users find themselves in until now another controversy. This time Fitness Canada and Domperidone makers take issued a notice against the drug. They credit that the drug Domperidone has been associated with fundamentals related problems that could make death.

Domperidone is manufactured next to many pharmaceutical companies in Canada.
The deaden is an approved medication to treat vomiting, nausea and other symptoms of hunger glitches such as Gastro paresis or gastritis in assorted countries. ‘Rancid label’ the dope is also prescribed to stimulate lactation or wring production.
Women’s College [url=http://cookiesviagra.com/products/antiviral/nevirapine/]canadian health mall[/url] Environmental Salubrity Clinic hosted a one-day seminar in May to plant medical awareness of the symptoms divulging to electromagnetic radiation. The symptoms identified by the [b]canadian health care and mall[/b] tabulate disrupted slumber, tire, headaches, nausea, dizziness, affection palpitations, retention problems, and graze rashes. Although these symptoms can awake from a diversification of causes, they are in grouped subservient to the label of “Electromagnetic Hypersensitivity”

When fully implemented, the Affordable Care Act will keep insurance companies from taking advantage of consumers—including denying coverage to people with pre-existing conditions and cancelling coverage when someone gets sick.

Because of the new law, 34 million more Americans will gain coverage—many who will be able to afford insurance for the first [b][url=http://cookiesviagra.com/products/stomach/laxatea/]licensed pharmacy[/url][/b]. Once the law is fully implemented, about 95 percent of Americans under age 65 will have insurance.

tags::
[b]fda approved online pharmacies [/b]

online pharmacy prescription drugs

[i]vipps certified online pharmacy[/i]

us licensed online pharmacy

[u]legal online pharmacy [/u]

on line pharmacy

licensed pharmacy

[b]online pharmacies[/b]

canadian health&care mall review

[i]canadian health&care mall complaints [/i]

canadian health&care mall phone number

canadian pharmacy

[b]canadian health&care mall healthcare online[/b]

canadian health&care mall virus
цитирай
7. анонимен - iPhone Accessories
03.11.2012 12:52
To get a product to grow exponentially similar to this, it has to be surfacing from outstanding and strategic minds. Apple could be the brain behinds the emergence from the iphone 4s. It really is a single in the techniques of catching up with competition from other Intelligent phone suppliers.

The iphone 5 is absolutely nothing without having good accessories. [url=http://www.hcases.com/apple-cables-best-24.html]iPhone Accessories[/url] help you to appreciate the characteristics simply. Most of the accessories are needed to the suitable functioning in the iphone. You will need them to improve the overall performance of the apple iphone. However, these accessories support to repair the iphone when it's damaged or broken. You'll need good accessories to substitute the broken kinds. The majority of the iphone 4 accessories are accessible inside the apple iphone shops. It truly is great to select real retailers if you would like unique and genuine iphone accessories.

Driving is very critical specially once you make it risk-free. The charger as well as the transmitter are 1 from the vital iphone 4s accessories for the automobile. The charger guarantees that the phone is totally charged each of the time. Within this way, you are going to not be switched off regardless of the size in the journey. It will be feasible to observe the information and get pleasure from the wonderful functions on the iphone 4s with no any interruptions. For your transmitter, it becomes attainable to pay attention to any sort of radio problem obviously. You can also use these accessories to transfer audio in the iphone 5 and listen to it on your vehicle stereo. These are a few of the advantages of making use of iphone accessories.
цитирай
8. анонимен - gucci outlet online
04.11.2012 13:44
check [URL=http://www.gucci--outlet.com/]gucci outlet online[/URL] for gift UGqKUcRO [URL=http://www.gucci--outlet.com/ ] http://www.gucci--outlet.com/ [/URL]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lz2gm
Категория: Регионални
Прочетен: 1525798
Постинги: 71
Коментари: 508
Гласове: 175
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930